30. syyskuuta 2015

Sneak peak to apartment

eteinen shoes juomavälineet keittokirjat rasia

Ennen kun ehdin editoida videon mun kämpästä (muutettiin siis poikaystävän kanssa kesällä omaan, ensimmäiseen vuokra-asuntoon), saatte pari kuvaa parista mun lempiasiasta kotoa. Nyt vihdoin kolmen kuukauden jälkeen täällä alkaa olla kaikki suht reilassa, tosin haluaisin vielä makkariin jotain taidetta (iskin silmäni hirven kalloon ja sen seuraksi kultaisia valokuvakehyksiä joihin jotain jännää.

On muuten ollut aivan ihanaa, kun omaa rauhaa, omaa päätösvaltaa ja kaikki on omaa! Jotkut sanoo, että kun muuttaa kotoa, tulee yhtäkkiä ikävä äidin ja isän jääkaapille ja ruokapadoille, mutta ei kyllä ihan hirveästi ole tullut. Itsestä tuntuu, että muutto ei tullut yhtään liian myöhään, olisin varmaan tullut hulluksi jos joutuisi vielä asumaan vanhempien luona.

Veera 

28. syyskuuta 2015

Miksi minua hävettää olla suomalainen

VAROITUS! Tämä postaus sisältää vähän raivoa, mutta ennen kaikkea paljon tekstiä ja paljon omia mielipiteitäni. Jos et kykene keskustelemaan muiden mielipiteistä, jätä sanomatta vihan sanasi. Lisäksi jos turvapaikanhakijat tai politiikka tursuaa korvista ulos, suosittelen sulkemaan välilehden. 

Suomi on parina viime päivänä ollut esillä kansainvälisessä lehdistössä, New York Timesia myöten. Syynä olivat tietysti pakolaiskriisin aiheuttamat kaksi mielenosoitusta Lahdessa ja Kouvolassa. Tämä oli ehkä viimeinen niitti itselle näiltä ”Suomi suomalaisille perkele” –heilujille, joiden vitaali uutisen lähde on MV-lehti. Päätin siis purkaa päätäni ja sydäntäni, sillä tämä koko tilanne, lisäksi vielä hallituksen palkanalennukset yms. saavat minussa aikaan itkupotkuraivari –reaktion.

news
The Telegraph | The Guardian | NY Times | NY Times

Suomi tunnettiin pitkään maailmalla Venäjän alistuksessa olevana pienenä valtiona ja jokainen varmaan muistaa historian tunneilta termin ”suomettuminen” (=voimakkaamman valtion vaikutusvaltaa heikomman naapurimaan asioihin). Viime vuosikymmeninä olemme päässeet kauas tuosta imagosta ja rakentaneet Suomesta yhden Pohjoismaista. Lisäksi meidät on tunnettu teknologiasta, mobiilipeleistä sekä koulutuksesta: kaikki aloja, joissa tarvitaan älykkyyttä. Kuitenkin alkaa pikkuhiljaa tuntua siltä, että niin hallitus kuin kansakin haluaa heittää tämän imagon romukoppaan ja rakentaa uuden, peräkylänä ja junttien kotimaana tunnetun Suomen.

Ensin Suomi jättää äänestämättä kun EU äänesti turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken. Näin tehtyään, meidät luettiin samaan leiriin Unkarin, Slovakian, Tšekin ja Romanian kanssa. Vaikka sisäministeri Orpo väittää muuta, kyllä tästä pysyvä jälki jäi ainakin johtajien muistiin. Seuraava askel olikin sitten kansan puolelta: Ku Klux Klan –pukuun pukeutunut mies osallistui mielenosoitukseen, jossa vastustettiin turvapaikanhakijoita. Tässä Hesarin artikkeli YK:N diplomaattien ihmettelystä: click.

Ensinnäkään, omaan pieneen mieleeni ei mahdu, miten turvapaikanhakijoita voi vastustaa. Sanokaa sinisilmäiseksi, mutta siellä joukossa on ihan varmasti niitä, jotka pakeneva sotaa ja kauhua kotimaastaan. Totta kai joukossa on mitä lie elintasosurffareita,  mutta Maahanmuuttoviraston sivuilta (tässä tilastot)käy ilmi, että vuonna 2014 63% turvapaikanhakijoista sai kielteisen päätöksen. Totta kai järjestelmä on koetuksella, mutta ehkä Suomen poliisi voi oppia tästä jotain, ja jatkossa myös suomalaisten asioiden käsittely hoituisi nopeammin.

Enkä myöskään ymmärrä, mitä hirveää on siinä, jos kotikuntaasi perustetaan vastaanottokeskus saatika väliaikainen majoitustila. Ensinnäkin, pysyvä vastaanottokeskus luo laman keskelle työpaikkoja, ja minulle muutama työpaikka on parempi kuin ei mitään. Lisäksi saapuneet ihmiset saattavat olla traumatisoituneita kotimaassaan tai matkalla tapahtuneista asioista, eronneita perheestään saati järkyttyneitä kohtelusta, mitä Suomen kansalaiset heille antavat. Kiviä bussin ikkunoihin, mukava terveentulotoivotus, eikö?

Jos pelkäätte, että turvapaikan saaneet jäävät elämään teidän maksamillanne sossun tuilla, kannattaa ilmoittautua Punaiselle ristille vapaaehtoiseksi. Näin he integroituvat paremmin yhteiskuntaan, jos saavat tukea, ystäviä ja apua vaikka suomen kielen tai suomalaisten tapojen opettelussa.
Ja sitten päästään siihen rahaan. Turvapaikanhakijat eivät saa muuta kuin vastaanottorahaa. Muihin etuuksiin he ovat oikeutettuja vasta sitten, kun ovat saaneet turvapaikan. Jolloin he saavat täysin saman summan kuin kuka tahansa muukin tässä maassa. Yksin tullut aikuinen saa 316,07 euroa kuukaudessa jos vastaanottokeskuksessa ei ole tarjolla aterioita. Jos vastaanottokeskuksessa on tarjolla ateriat, summa on 92,64 euroa. Näillä summilla ei käsittääkseni eleskele herroiksi. Itse saan valtiolta 201,60 euroa kuukaudessa, vaikka asun omillani ja osuuteni vuokrasta on 350 euroa. Tämän lisäksi maksan myös vesilaskun, sähkölaskun ja ruoat. Miksi minä en sitten ole vihainen turvapaikanhakijoille, kun ”tulevat ja vievät minulle kuuluvat rahat”? Humanitäärinen apu ei ole vaihtoehto. Kuten sukulaiseni, joka työskentelee Punaisella Ristillä, sanoi: ”Enhän minäkään niitä tänne halua, mutta ei meillä ole vaihtoehtoja.”

Itse en ota kantaa mihinkään valtion budjettiin, koska se menee ihan liian taloustieteilyksi omille aivolleni. Mutta kohta täytyy varmaan kouluttautua sellaiseksi, sillä pakolaisiin reagointi ei todellakaan ole se ainoa asia, miksi häpeän tätä nykyä olla suomalainen.

Miksi suomalaiset sitten vetävät pakolaisista herneen nenään ja vaahtoavat siitä, kuinka ulkomaalaiset ovat syypäitä kaikkeen ja vievät meidän työt, naiset, rahat ja koulut ja kaiken! Ehdottomasti yksi asia on se, että kun itsellä menee vähän huonosti, tekee mieli etsiä syntipukki: tämä on ihan normaalia ihmiselle. Tosin älykkään ihmisen tulisi ehkä jossain vaiheessa tajuta, ettei se syntipukki varmaan ole se mies perheineen joka karkasi sotaa ja terrorismia toisesta maasta. Ihmiset myös haluavat uskoa melkein kaiken negatiivisen, mitä on kirjoitettu maahanmuuttajista, pakolaisista tai turvapaikanhakijoista. Se negatiivisuus oikeuttaa heidän pelkonsa näitä uusia, kummallisia ihmisiä kohtaan.

Miten tästä pelosta ja kauhusta päästäisiin eroon ja ihmiset oppisivat tunnistamaan suoranaisen valehtelun edes jokseenkin totuudenmukaisesta journalismista? Koulutus, koulutus ja koulutus. Koulutus lisää sivistyneisyyttä. Omalla kohdallani se lisäsi myös uteliaisuutta ja uteliaisuudella saa paljon aikaan kun haluaa tietää, nähdä ja kuulla, oppia uutta ja sitä rataa. Tällä päästiin siihen, etten pidä MV-lehteä kovinkaan laadukkaana tai luotettavana julkaisuna. Esimerkiksi näissä kahdessa kirjoituksessa (click & click) paljastetaan MV-lehden valehtelu tai vääristely. En väitä, etteikö jossain julkaisuissa (en lue tarpeeksi kyseistä julkaisua, kun en halua tuloja sen omistajille) olisi ollut jotain perää, mutta kaikki mitä olen itse lukenut, ovat olleet vähintäänkin vääristeltyjä.

Siksi minua ärsyttääkin, että hallitus aikoo leikata koulutuksesta, vaikka kovasti ennen vaaleja luvattiin, että siihen ei enää kosketa. Eniten itseäni naurattaa kaavailut ammattikoulun lyhentämisestä kahteen vuoteen, ja tällä hetkellä neljättä vuotta ammattikoulussa käyvänä en voi kuin nauraa. Meillä on ainakin nyt jo lukkarit täynnä, painetaan pitkää päivää ja duunia on ihan tarpeeksi. Jos se kaikki yritettäisiin tunkea kahteen vuoteen, pitäisi ammattikoulusta poistaa kaikki yleissivistävät aineet. Lisäksi tämä kaavailu poistaisi mahdollisuuden jatko-opiskelulle (mitä kurjaa vitsiä tämä on?), jolloin ammattikoulun arvostus laskisi taas, vaikka sen arvostusta ollaan juuri saatu korkeammalle. Tosin uskon, ettei kukaan anna tällaisen mennä läpi, vaikka joku sitä olisikin vilautellut.

(Jos tuntuu, että turvapaikanhakijat pelottaa, suosittelen oikeasti hakeutumista Punaiselle Ristille tai edes näiden lukemista.)

Lisäksi myös ärsyttää hallituksen puuttuminen työntekijöiden ja työnantajien sopimiseen. Varsinkin, kun työntekijää ei tultu mitenkään vastaan, eikä hallituksen toimissa ole minkäänlaista takuuta siitä, että Suomen talous kohenisi tai että uusia työpaikkoja syntyisi. Työskentelen nyt ja tulevaisuudessa alalla, jossa ei tuntipalkka kauhean korkea ole ja varsinkin näin sunnuntai- ja iltatöillä saa kivasti korotettua palkkaansa. En myöskään ymmärrä, mitä hyötyä on yhdestä ”karanteeni”päivästä kun joutuu jäämään sairaslomalle. Kynnys nousee korkeammaksi jäädä kotiin, silloin tulee töihin kipeänä ja tauti pahenee, jolloin sairaslomalle lopulta jäätyään on se pidempi ja tulee näin ollen kalliiksi työnantajalle. Jos työpaikalla yhden päivän pinnaussairaslomat ovat ongelma, eikö paikallisesti voisi sopia silloin, että jokaisesta, jopa yhden päivän poissaolosta tulee olla lääkärin- tai sairaanhoitajan todistus?

Aamen. Tulipa purettua ainakin osa ajatuksista ja ehkä vähän kevyempi olo. (Mä en myöskään tajua, miksi kukaan ihminen haluaisi tulla tänne. Täällähän on ihan kauheaa asua.)

Veera

15. syyskuuta 2015

Face morphing experiment


Oon nyt katsellut aika maratoonina Good Mythical Morningia, ja pari päivää sitten tämä jakso tuli ulos. Musta ihmisen mieli on upea ja supermielenkiintoinen, ja sitten vielä saan tietää, että ihmismieli pystyy tekemään jotain tällaistä! Tosiaan videolla kerrotaan mistä on kyse, mutta kerronpahan lyhyesti silti. Sun aivosi alkaa muuttamaan sitä miltä näytät peilikuvassa, jos tuijotat yhtä kohtaa yhtäjaksoisesti hämärässä huoneessa. Sama toimi toisen ihmisen kasvoilla. Jos en olisi itse niin nössö, kokeilisin tätä, mutta pelkään kuollakseni sitä, mitä saattaisin nähdä (videolla silmät valuivat pois, suu katosi yms.). Jos te olette urheampia, kertokaa toki jos tämä toimi teillä ja mitä näitte.

I have been watching GMM in marathon mode, and they released this episode couple of days ago. It is amazing what the human brain can do. If you are not a wimp like me, tell if this worked and what did you saw.

Veera

9. syyskuuta 2015

More documentaries!

no-impact-man


No Impact Man
Mies haluaa elää vuoden jättämättä hiilijalanjälkiä perheensä kanssa. Itse en uskonut, että se olisi edes mahdollista, ja dokumentti osoitti kyllä sen. Tosin osoitti myös sen, kuinka paljon voisimme vähentää. Mitä jos ostaisit vihannekset ilman muovipakkausta? Ja maidon vanhanaikasesti ilman roskaa? Mitä jos käyttäisit polkupyörää autojen ja metrojen sijasta? Kyllä antaa jokaiselle mietittävää, mitä voisi vähentää. Ja sitä tässä tarvitaan. 


Mission-Blue_Google+_2120x1192

Mission Blue
Kaunis, koskettava dokumentti tutkijanaisesta, joka on omistanut elämänsä valtamerien pelastamiselle. Huolehdimme kyllä maanpäällisestä elämästä jonkin verran, mutta se mitä ei näe, on poissa mielestä. Eniten kosketti tässä kohtaus, jossa tutkija ie dokumentin tekijän koralliriutalle, jonka muistaa olleen upea parikymmentä vuotta sitten: nyt jäljellä on harmaa raunio. 

Downloaded

Downloaded
Dokumentti, joka avaa meille nuoremmille kuinka musiikin digitalisaatio alkoi. Erittäin mielenkiintoinen dokumentti tekijänoikeuksista ja siitä, mikä olisi voinut olla ensimmäinen kaupallinen, verkossa toimiva musiikinjakeluohjelma. 

unb


The Unbelievers
Aivan uskomaton dokkari kahdesta tiedemiehestä, jotka reissaavat ympäri maailmaa kertoessaan viestiä: miksi tiede on tyydyttävämpää, kauniimpaa ja ihmeellisempää kuin mikään uskonto maan päällä. Vaikka kategorioin itseni ehkä enemmän agnostikoksi kuin ateistiksi, alamme elää sellaisessa maailmassa, jossa uskonnosta alkaa olla enemmän haittaa, kuin hyötyä. Ihmiset ja eri kirkot tulkitsevat samaa kirjaa täysin mielivaltaisesti johtaen syrjintään, sotiin, you name it. Tiede ei syrji ketään ja omasta mielestä tieteen tapa selittää maailman alku on paljon ihmeellisempi kuin minkään uskonnon kertomus Jumalan luomasta maailmasta. 


terms-and-conditions-may-apply-0a

Terms And Conditions May Apply

Pelottavan informatiivinen dokumentti kaikista niistä sopimuksista mitä hyväksymme netissä. Eihän niitä kukaan jaksa lukea läpi, eihän? Ja mihin meidän yksityisyys katoaa verkossa? Huvittavin kohtaus dokkarissa on dokumentoijan ja Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin kohtaaminen: dokumentoijalla on käytössään näkyvä kamera sekä kamera piilotettuna aurinkolaseihin. Zuckerberg pyytää lopettamaan kuvaamisen ja rentoutuu huomattavasti kun näkyvä kamera sammutetaan. Huvittavaa, sillä Facebook on yksi niistä murrostekijöistä, joiden avulla meidän yksityisyys internetissä romuttuu. Oletteko ikinä huomanneet, että kaikkien julkaisujen automaattinen asetus on julkinen, jolloin kuka tahansa voi nähdä ne?

ayearinchampagne

A Year In Champagne
Viimeksi esittelin dokkarin nimeltä A Year In Burgundy, nyt tässä olisi täysin samalla tyylillä ja samalta tekijältä oleva dokkari shampanjasta. Nautin tästäkin yhtä paljon, kumpa Ranskan jokaisesta viinialueesta tulisi tällainen! 

TheTrueCost_Poster_2764x4096

The True Cost
Tämä dokkari ei sinällään kertonut mitään uutta itselleni, mutta oli taas kerran hyvä muistutus siitä, mistä vaatteemme tulevat ja mitä ne aiheuttavat niiden tekijöille ja heidän ympäristölleen ja sitä kautta koko maapalloon. 

fed-up-poster-2

Fed Up
Vähän lisää tietoa siitä, mitä tapahtuu Jenkkilässä ja miksi Suomessa kouluruokailu on edes jotenkin hyvällä mallilla. Tosin tämäkin oli hyvä muistutus itselle roskaruoan sekä sokerin kyvystä addiktoida ihminen täysin. Surullisinta tässä dokumentissa oli ehdottomasti poika, joka luuli murojen olevan terveellisiä ja korvasi niillä aterioitaan: tarkoituksena oli laihduttaa, mutta murojen sokeri vain nosti pojan painoa. Jonkun pitäisi ravistella Jenkkien hallitus hereille. 

Tänään keskiviikkona alkaa myös Ylellä Docventures klo 21.00, muistakaa katsoa! 

I watched few documentaries again, you should definitely watch all of these! 

Veera